Kotimaiset joulukuuset

Suomessa pystytetään vuosittain noin 1,4 miljoonaa joulukuusta. Noin miljoona joulupuuta tulee suomalaisilta perheviljelmiltä. Viidennes haetaan omista metsistä ja loput ovat tuontikuusia. Suomalainen joulukuusi on aito lähituote, jolla on pieni hiilijalanjälki. Joulukuusen kaunis ulkonäkö saadaan aikaan vuosittaisilla muotoleikkauksilla. Joulukuusen kasvatus kestää 8-12 vuotta. Kotimaiset joulukuuset kaadetaan lähellä joulua, mikä takaa niiden tuoreuden. Perinteisen, aidon kuusen tuoksu tuo joulun. Ostamalla suomalaisen joulukuusen tuet suomalaista työtä. Ohessa pariminuttinen video.

 

Joulukuusia ei voi hoitaa etänä. Joulupuuviljelmien hoito on ympärivuotista toimintaa: kuusien muotoleikkaukset, lannoitus, istutus, heinäntorjunta, tuholaisten tarkkailu ja torjunta, puiden kaato ja kuljetus myyntiin.

Haluatko oppia miten kuusesta kasvatetaan kaunis ja sopusuhtainen joulukuusi? Osallistu päivän kurssille, 4.9.2021 Sastamalassa. Katso: esite

 

Joulupuuseura RY

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää joulupuiden ja leikkohavujen kasvattajien sekä kasvattajien ja sidosryhmienvälistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä Suomessa.

Seura on perustamisestaan lähtien vastannut alan koulutuksesta ja tiedotuksesta. Yhtenä esimerkkinä tästä on pääosin talkootyönä kirjoitettu ja toimitettu alan perusteos  Joulupuukirja – Joulupuun kasvatuksen perusteet Suomessa.

Seuraan otetaan jäseniksi sekä joulupuiden ja leikkohavujen tuotannosta kiinnostuneita että alalla jo toimivia henkilöitä ja yhteisöjä. Seurassa on tällä hetkellä vähän yli 200 jäsentä.

 

Miksi kotimainen joulukuusi?

Pappiloiden ja kartanoiden salien kautta maahamme Keski-Euroopasta kulkeutunut joulukuusi vakiintui osaksi kotiemme jouluperinnettä noin sata vuotta sitten. Joulu alkaa, kun puu on kannettu juhlapaikalle ja koristeltu. Kuusen valot ja tuoksu virittävät mielen joulun tunnelmaan.

Kotimainen kuusi on ekologinen valinta; se on tuotu läheltä, sen kasvattamiseen on käytetty erittäin vähän lannoitteita ja torjunta-aineita. Puun kierrättäminen on helppoa.
Kotimaisen kuusen hankintamatka liittyy monen perheen joulutapoihin – metsästä, torilta, noutoviljelmältä ja erilaisista myyntipisteistä saa myös joulumieltä.
Suosi suomalaista, samalla työllistät.